Muhasebe ve Finansman Alanının Dalları
. Muhasebe Dalı
. Dış Ticaret Dalı
Okulumuzda aktif olarak Muhasebe dalında eğitim verilmektedir
Muhasebe Dalı Tanımı
Muhasebe elemanı; muhasebede yapılan her türlü iş ve işlemleri analiz ve yorum aşamasına kadar yapabilen nitelikli meslek elemanıdır.
• İş planı yapmak,
• İş güvenliği ile ilgili yönetmeliklere uymak,
• Tahsilât ve ödemeleri yapmak,
• Muhasebe ile ilgili defter ve belgeleri düzenlemek, kaydetmek,
• Bilanço ve diğer malî tabloları düzenlemek,
• Vergi Dairesi, SSK, BAĞ-KUR ve Bölge Çalışma Müdürlüğü ile ilgili işlemleri yapmak,
• Muhasebe ile ilgili iş ve işlemleri raporlama ve yorumlama aşamasına getirmek,
• Meslekî gelişim ile ilgili etkinliklere katılmaktır.
Muhasebe, tüm iş alanları ile ilişkili bir alandır. Bir ticari işletmenin gelir gider dengesi ne kadar iyi olursa olsun, muhasebe işlemleri düzenli yapılmıyor ve kayıtlar düzgün tutulmuyor ise, o işletmenin uzun ömürlü olması mümkün değildir.
Günümüzde ticaret hayatı sürekli gelişmekte, buna bağlı olarak işletme sayılarında da sürekli artış olmaktadır. Bu işletmelerin, tümünde muhasebe işlemleri yapıldığına göre muhasebecilik mesleği de önemini ve geçerliliğini hiçbir zaman yitirmeyecek alanların başında gelmektedir.
Mesleğin oldukça geniş bir çalışma alanı mevcuttur.
Mezunlarımız; ara eleman olarak muhasebe ve mali müşavirlik bürolarında, ticarî işletmelerin dış ticaret ve finans kuruluşlarının ilgili departmanları ile muhasebe servislerinde, On parmak klavye kullanabildikleri için; Adliyelerde kâtip olarak, her türlü kuruluşun mali işlerle ilgili bölümlerinde çalışabilirler.
Ayrıca, mezunlarımızdan üniversite eğitimi alanlar Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) olabilirler. SMMM belgesini alan mezunlarımız kendilerine ait muhasebe bürosu açabilecekleri gibi ticari işletmenin muhasebe departmanında yönetici konumunda çalışabilirler.
Muhasebe ve Finansman Alanı Mezunlarımız istedikleri üniversitelerin Lisans Programlarını her hangi bir puan kaybı olmadan kazanma imkânları mevcuttur. Okulumuz muhasebe finansman alanı öğrencilerinin daha çok tercih ettiği lisans programları aşağıdaki gibidir:
Lisans Programları
Muhasebe ve Finansman Alanı Mezunlarımız kendi alanları ile ilgili Meslek Yüksek Okullarını (Ön Lisans Programlarını) tercih ederlerse Ek Puan alabilirler. Bu lisans programlarına örnekler aşağıdaki gibidir: